Bélsárpangás és bélelzáródás kedvenceinkben

2010.03.13. 12:38 :: Kutyás Titkok

A mindennapi munkánk során gyakran találkozunk ezzel a két merőben különböző, bár tüneteiben kissé hasonló kórformával.

 

A bélsárpangás idősödő, jobbára kan kutyák gyakori betegsége, leggyakrabban nagy mennyiségű csont elfogyasztása után, prosztata megbetegedés, vagy nagy mennyiségű száraz táp felvétele következtében alakulhat ki. A beteg kutyák felpüffednek, gyakran próbálkoznak fájdalmas bélsárürítéssel, sikertelenül. Fontos a probléma oki kezelése és az ezt kiegészítő diétás táplálás. Bélsárrekedés enyhébb esetei a táplálékba kevert 2-3 evőkanál étolajtól megoldódnak. A makacsabb esetekben szájon át 1-2 dl paraffin olajat lehet adni az állatnak, ha nem történik javulás, beöntést kell alkalmazni, amihez kérjük állatorvos segítségét. Kerüljük az idősebb állatok nagy mennyiségű csonttal való megetetését, a kizárólagos száraz táp etetést idős korban. Száraz táp mellett mindig legyen elegendő folyadék, illetve jó a száraz tápot beáztatni etetés előtt. A bélsárrekedés elkerülhető a megnövelt nyersrost tartalmú diéta etetésével. Tej, joghurt, kefir önállóan vagy táplálék kiegészítéseként szintén könnyíti a bélsár ürítését. Időben kezelve jóindulatú betegség, egy-két napos "nehéz szülés"után megoldódik a probléma.

A bélelzáródás sokkal súlyosabb probléma, melyet sürgősen műtéti úton orvosolni kell. Többféle formája van, sok minden okozhatja, és ennek megfelelően tünetei is különbözőek. Gyakorlati szempontból leggyakoribb, és talán legfontosabb a lenyelt idegen testek okozta teljes bélelzáródás. Tünetei közül első helyen figyelhetjük meg a hányást, kedvencünk még a vizet is kihányja, teljes étvágytalanság jelemző, ritkán próbál sikertelenül székletet üríteni, nagyfokú elesettség, hasi fájdalom jelentkezhet. Azonnal forduljunk állatorvoshoz! Az egyéb eredetű, nem teljes bélelzáródást okozó kórképek esetén a tünetek elmosódottabbak, nehezebben felismerhetőek, ritkában hányogat kedvencünk, gyengébb az étvágya, kevesebb, néha véres-nyálkás a bélsara, testsúlyából lassan veszít. Ilyenkor a diagnózis is nehéz, gyakran kontrasztanyagos sorozat röntgennel sikerül a betegséget felderíteni. Nagyon fontos, hogy kölyök korától tanítsuk meg kedvenceinket, hogy ne egyenek meg idegen tárgyakat, játékaikat, labdájukat, rongyaikat ne rágják szét, ne nyeljék azokat le.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyastitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr1001836438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása