Szavazás

Hogyan válasszunk kiskutyát?

2009.07.28. 07:59 :: Kutyás Titkok

Ha már eldöntöttük, hogy kiskutyát vásárolunk, meg kell találni a számunkra megfelelő tenyésztőt. Ez nem könnyű feladat, mert sajnos nagyon sok a felelőtlen szaporító, aki csak az anyagi haszonszerzés miatt pároztatja a kutyáit, mindenféle genetikai ismeret nélkül.

 

Ha sikerült megtalálni a tenyésztőt, adjunk támpontot neki a megfelelő kölyök kiválasztásához: mekkora a család, vannak-e gyermekei, ha igen mennyi idősek, ki fog a legtöbbet foglalkozni a kutyával, ill. milyen célra vesszük (kedvencnek vagy tenyésztésre, netán kiállításra).

 

Kérjük meg a tenyésztőt, hogy az egész almot mutassa meg. Feltétlenül nézzük meg a kölykök szüleit is, de legalább az anyát, ami némi támpontot adhat a kiskutya felnőttkori méretéhez, színéhez. Persze ez nem garancia, hogy pont olyan és akkora lesz.

 

Ha a tenyésztő kennelben tartja a kutyáit, mindenképpen nézzük meg a helyüket. A piszkos, gondozatlan kennel rengeteg betegség forrása lehet.

 

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő kölyköt, tegyük fel az alábbi kérdéseket a tenyésztőnek:

  • Mikor vihetjük haza a kiskutyát?
  • Milyen oltásokat kapott eddig, mikor és milyen oltások szükségesek még?
  • Volt-e féregtelenítve, ha igen hányszor? (A lelkiismeretes tenyésztő 4 alkalommal, 2-4-6-8 hetesen is féregteleníti a kölyköt!)
  • Milyen tápot kap a kutyus, ill. milyen más ételt lehet neki adni?
  • Van –e valamilyen érzékenysége, allergiája a kölyöknek?

 

 

Támpontok a kölyökválasztáshoz

 

Egészség:

Tapintsuk át a kiskutya hasát, nincs-e felfújódva. A hasnak mindig puhának és rózsaszínűnek kell lennie.

A fülben nem lehet barnás lerakódás, mindig rózsaszínűnek, tisztának és szagtalannak kell lennie.

Az egészséges kölyök szőrzete fényes, sűrű, ápolt és selymes tapintású.

Szeme fényes, tiszta tekintetű, sötét és nem kidülledő.

Háta legyen egyenes.

Járása ne legyen bizonytalankodó, lépéskor mancsai ne keresztezzék egymást.

A fogaknál a megfelelő, ollós harapásra figyeljünk.

 

Mentalitás:

Gondosan vegyük szemügyre a kölyök mentalitását is! Nem mindig a legerősebb és legbátrabb kiskutya a legjobb választás.

Ha nincs tapasztalatunk a kutyaneveléssel kapcsolatban, ne válasszunk olyan kutyát, amelyik ügyesen igyekszik kiterjeszti saját hatalmát, keresztülvinni akaratát, és megtartani saját önállóságát. Az ilyen „korán érő” típusú kölyök inkább tapasztalt, a kihívásokra türelemmel és kitartással válaszoló magabiztos gazdihoz kerüljön.

Ugyanígy a „későn érő” típusú kölyök is tapasztalt gazdit igényel. Ő az, akiben fel kell építeni a magabiztosságot és az önállóságot. A legjobb, ha olyan helyre kerül, ahol van egy „jól nevelt” felnőtt kutya, aki ösztönösen segíti a kölyök szocializációját.

Az „átlagos” kölykök sem egyformák, nekik is más a jellemük, a fejlődésük. Ilyenkor nyugodtan bízzuk magunkat az ösztöneinkre! Az lesz a mi kis új családtagunk, aki iránt különös vonzalmat kezdünk el érezni. Ahogy nézzük az egész almot, valahogy mindig rajta akad meg a tekintetünk.

 

Érezni fogjuk, hogy Ő az igazi!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos minitanfolyam

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyastitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr661263564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása