Szavazás

Mit tegyünk, ha kutyát találunk?

2009.07.18. 13:08 :: Kutyás Titkok

Napjainkban egyre gyakoribb eset, hogy elcsavargott vagy megunt-kidobott kutyát, macskát találunk. Az első fontos dolog, hogy a riadt, megrémült, napok-hetek óta kóborló állatot nagyon óvatosan közelítsük meg, óvatosan, lassan próbáljuk megfogni, mivel ilyenkor a még szelíd kutya is félelmében támadhat, haraphat.


Ha sikerült a kis vándort becserkésznünk, próbáljuk megvizsgálni, hogy hord-e bilétát-név, telefon, oltási szám van-e tetoválás a fülében, haskorcon, ill. ha semmi külső jelet nem találunk, akkor keressük fel állatorvosunkat, aki a mikrochip-et ellenőrzi.


Ha a kutya jelöletlen, még nem azt jelenti, hogy kóbor, kidobott, sokszor véletlenül, valami oknál fogva elcsavargott, és nem talál haza, pedig nagyon várják otthon.

 

Mostanában a szabadságok, utazások idején sok kutya új helyre kerül, ahol még nem ismeri ki magát, vagy éppenséggel a szokott helyén egyedül hagyták, idegenek vigyáznak rá és magányában nekiindul a világnak.


Legjobb, ha a megtalálásának a helyén kiplakátoljuk, hogy milyen kutyát találtunk, ezenkívül nagyon jól működő internetes keresők,(pl.netboard)és fajtamentők foglalkoznak a kutyák gazdihoz való visszajuttatásával.


Ha átmenetileg, vagy végleg meg tudjuk, -akarjuk tartani a kutyát, úgy mielőbb keressük fel az állatorvost, aki megvizsgálja új kedvencünket, ellát tanácsokkal, külső-belső élősködőktől mentesíti a kutyát, és ha egészséges, akkor védőoltásokkal látja el.


A ránk és családunkra nézve veszélyes betegségeket elsősorban a külső és belső élősködők között találjuk, így a bolha, kullancs, szúnyog és egyéb vérszívó rovarok, terjesztette betegségek, mint a Lyme-kór, Dirofilariosis, Leishmaniosis, galandférgesség vektorai lehetnek, belső élősködők közül, pedig az orsóférgek és galandférgek a legveszélyesebbek az emberre, főleg a gyermekekre.

 

Elhanyagolt kutyákban előfordulhat a főleg vizelettel terjedő Leptospirósis is, ami szintén nagyon veszélyes az emberre.

Az egyéb, csak kutyát betegítő kórokozók közül közismertek a vírusos betegségek-parvo, szopornyica, fertőző májgyulladás, a részben a parainfluenza vírus okozta kennel köhögés.

 

Napjainkban szerencsére nagyon ritkán fordul elő az összes melegvérűre halálos kór, a veszettség.

 

 Mindezekről részletes felvilágosítást ad állatorvosunk, akit mielőbb keressünk meg új kedvencünkkel.

 

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyastitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr831251310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása