Szavazás

Lehet, hogy Afrikából származnak a háziasított kutyák?

2009.08.05. 13:14 :: Kutyás Titkok

Nem rég, az általánosan elfogadott, nézet még az volt, hogy a kutyák ősei Kelet-Ázsiában csatlakoztak az emberhez. Azonban egy, a közelmúltban készített genetikai vizsgálat szerint, ez a hely akár Afrikában is lehetett.

 

A háziasított kutyák ősei, a szürkefarkasok 15-40 ezer éve csatlakoztak az emberhez. Az eddigi genetikai vizsgálatok alapján, a legváltozatosabb genetikai minták, Kelet-Ázsiából származtak.

 

Azonban, nemrég egy nemzetközi kutató csoport 318 egyiptomi, ugandai, és namíbiai kóbor kutyáktól vett DNS mintákat elemeztek. Az eredmények, azt mutatják, hogy a háziasított kutyák akár Afrikából is, származhatnak.

 

 

Mindez azt jelenti, hogy talán elhamarkodott volt kijelenteni, hogy a háziasított kutyák Kelet-Ázsiából, származnak.

 

Minden vizsgált afrikai kutya hordozta a szürkefarkasok DNS-ét. Így elképzelhetőnek tartják a kutatók, hogy az afrikai falvakban ma élő kutyák ősei Ázsiából érkeztek Afrikába.

A kutatók már hozzáláttak, hogy európai és ázsiai falusi kóbor kutyáktól vegyenek vérmintákat annak érdekében, hogy kiderüljön, hol a legnagyobb a kutyák genetikai változatossága.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyastitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr181290362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása