Hogyan és mivel ettesük kutyánkat?

2009.08.27. 14:57 :: Kutyás Titkok

Amikor tegnap etettem a kutyáimat, az az ötlet jutott eszembe, hogy kellene egy blogbejegyzést száni arra, hogy az etetés témával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket összegyűjtsük és megválaszoljuk.

1. Melyek a kutyaetetés alapvető szabályai?

- Naponta kétszer etessük meg felnőtt kutyánkat.

- Ne engedjük, hogy elhízzon.

- Romlott kaját ne adjunk kedvencünknek (sokan azt hiszik, hogy a kutya megeheti még azt amit az ember nem).

- Legyen mindig friss vize.

- Forró vagy nagyon hideg étel vagy italt ne adjunk neki a legjobb mindenből a szobahőmérsékletű.

- Közvetlenül az etetés előtt és után ne végeztessünk vele aktív munkát.

2. Mennyi kaját adjak kutyámnak?

A kutyák táplálék igénye fajtánk ként, korosztályonként, termettenként változó így nagyon nehéz megválaszolni ezt a kérdést, annyit tudok tanácsolni, hogy nézzük meg az eledeleken, azokon általában fel szokták tüntetni.

3. Mi a helyzet a csonttal?

A csontok nagyon fontos, kálcium források a kutyák számára, azonban normális táplálkozás mellett a szükséges mennyiséget amúgy is megkapják kedvenceink. Ez nem azt jelenti, hogy most már innentől kezdve ne adjunk kutyusunknak csontot! Csontot továbbra is adjunk, mert tisztítja kutyáink fogát és emellett órákon át elszórakozhat vele. Viszont nagyon fontos, hogy figyeljünk arra milyen csontot adunk kedvencünknek, mert azok amelyik szilánkosra törnek ilyen például a csirke súlyos problémákat okozhatnak.

4. Milyen gyakran etesük meg kutyánkat?

A felnőtt kutyákat naponta egyszer max. kétszer etessük meg. A kölyök kutyákat gyakrabban kell etetni átlagosan naponta 5-ször 6-szor. Ha nem akar enni vigyük állatorvoshoz, azonban vigyázni kell nehogy összekeverjük azzal, hogy válogat. Utóbbi esetén sűrgősen le kell szoktatni a válogatásról, mert nagyon egyoldalúvá válhat a táplálkozása. Egy másik lehetőség, amikor túl sokat eszik kutyánk. Ez az eset azért nem jó mert hamar elhízhat így inkább agyunk neki kevesebb étel és mozogjunk vele többet. Benti kutyák esetén nagy hibát lehet azzal elkövetni, hogy amikor eszünk és odajön hozzánk, hogy kérjen adunk neki. Ugyanis hamar rászokhat és elhízik.

5. Mit kapjon kutyánk?

A kutyánk étkezésének felét tegyék ki a húsok, amik a kutya anyagcseréjének elősegítésére szolgálnak. Gondoskodni kell arról, hogy a kutya megkapja szükséges vitamin mennyiségét mindig. Ez 13 különféle vitamint és 20 féle különböző ásványi anyagot foglal magába. A kutyák kaphatnak általunk készített eledelt vagy kész formában kapható eledelt. A napokban olvastam egy felmérést, ami szerint nekünk kutyatulajdonosoknak közel háromnegyede a vegyestáplalkozás híve. Házikoszt adása esetén oda kell figyelni az elkészítésre, a kutya tápanyagigényére és a tárolásra.

 

 

 

Kíváncsian várom további kérdéseiteket!

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyastitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr221339755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása