Szavazás

Keresztszalag szakadás

2010.01.31. 12:11 :: Kutyás Titkok

Az elülső keresztszalag szakadása,a "térd végének a kezdete".

A kutyák egyik leggyakoribb(macskák ritka)térdízületi betegsége,melyet legtöbbször trauma,hirtelen rossz mozdulat,nyíró mozgás idéz elő.Sportolókban is nagyon gyakori ez a fajta sérülés.

Mivel ez a rövid,erős ízületen belüli szalag a térd stabilitását adja,ennek hiánya az ízület instabilitását,annak gyakori rendellenes fiókszerű elmozdulását okozza,amely erős fájdalommal,ízületi gyulladással,porcsérülésekkel,majd beavatkozás nélkül a térd súlyosfokú arthrosisával,idült csontosodó ízületgyulladásával jár.
Kis és nagytestű kutyák egyformán érintettek,és gyakran megfigyelhető,hogy az egyéb rendellenességgel terhelt egyedben,ill.egyeden belül a rosszabbik lábon alakul ki,amelynek az oka,hogy az egyébként is "beteg"láb izomzata fejletlenebb,anatómiailag rosszul alakul.(például csípőízületi diszpláziás kutyában,-lábon gyakoribb)

A tünetekre jellemző a hirtelen "minden előzmény nélküli",vagyis egy rossz mozdulat után kialakuló súlyosfokú sántaság,-kedvencünk felkapja a hátulsó lábát,nem áll rá,fájdalmasan nyüszít,térde hajlítására,nyújtására élénken tiltakozik.Ezek a súlyos tünetek 5-7 nap múlva enyhülnek,állatunk elkezdi terhelni a lábát,de kíméli,futás közben nem lép rá.Néhány hét után a sántaság újra súlyosbodik,amely porcsérülés és a kezdődő arthrózis jelei.
Tehát ha a hirtelen "lesántult"kutyánk az első állatorvosi vizit és kezelés után nem gyógyul meg teljesen,vagy sántasága kiújul,forduljunk ortopédiára szakosodott szakemberhez.( www.hegyvidekiklin.fw.hu)

Állatorvosunk a beteg térdet megvizsgálva ki tudja váltani az ún."fióktünetet",ami egyértelmű jele az elülső keresztszalag szakadásának.Ez gyakran csak altatott állatban lehetséges.Kétes esetben ún."stressz-felvétel"-rtg.készítése is szükséges lehet.

Minden esetben műtéti megoldást javaslunk,melynek lényege az elszakadt keresztszalag pótlása,vagy-elsősorban nagytestűekben- a sípcsont ízületi felületének neutralizálása.A műtétet az ortopédiában jártas állatorvosra bízzuk.( www.kisallatortopedia.hu )

A gyógyulás ideje elsősorban attól függ,hogy milyen gyorsan kerül az állat műtétre,-több hónapos elhanyagolt esetek gyógyulása is sokkal hosszabb időt vesz igénybe.Ilyenkor érdemes porcerősítő állatgyógyszereket,takarmánykiegészítőket is adni.



                                                                                                                                                          Dr.Szolnoki János,
                                                                                                                                   a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület Tagja

Szólj hozzá!

Címkék: állatorvosi tanácsok

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyastitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr191716655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása