Hogyan viselkedik a kutya új környezetben?

2009.07.30. 07:49 :: Kutyás Titkok

Akár kutyával bővül a családunk, akár költözünk,- ne lepődjünk meg, ha kutyánk kissé zavartan viselkedik. Ez teljesen természetes. Az életforma-váltás kihat az ő életére is, a legjobb szándék és odafigyelés mellett is jelentkezhetnek rajta a stressz akut és krónikus jelei (nyugtalanság, idegesség, ingerlékenység, hányás, étvágytalanság, a hangulat megváltozása, a mozgásigény megváltozása, szőrhullás, a kötődés problémái, stb.).

 

Mindemellett természetesen, képes alkalmazkodni új lakóhelyhez is, ha szeretett gazdája mellett élhet. Mutassuk meg neki a helyét és engedjük, hogy körbejárja az új lakást, ismerkedjen az új környezettel. A kutya mindent meg akar ismerni, természetétől fogva kíváncsi. Érdekli minden, ami csak az útjába kerül. Bármit megszagol, megvizsgál, megrágcsál. Ezért fontos néhány biztonsági intézkedést elvégeznünk. Tegyük biztonságos helyre a törékeny, éles és veszélyes tárgyakat, az elektromos vezetékeket, illetve a vegyszereket.

 

 Az új lakótérhez való szoktatáshoz, pozitív élménnyel való összekapcsoláshoz hozzájárulhatunk azzal, ha kutyánknak már az új helyén kap este enni. Ne felejtsük el, hogy számára a korábbi élettérhez való kötődést a megszokott fekhelye, takarója, játéka, etető/itatóedénye, nyakörve, póráza jelentik.

 

Ha új kutyával bővül a családunk, és már van egy vagy több kutyánk, ugyanúgy járjunk el, mint amikor új lakásba költözéskor a szomszéd kutyájával ismertetjük össze őket.

 

 

Az első találkozásnál feltétlenül legyünk ott, mert bár lehet sikeres is az összeeresztés, de számíthatunk agresszív reakcióra is, amit előre úgysem tudunk kiszámítani. Engedjük, hogy végigszaglásszák egymást, és ha azt tapasztalnánk, hogy az egyikőjük morog, esetleg túl idegesen reagál a másikra, akkor szóljunk rá erélyesen, tudatosítsuk benne, hogy nem szabad bántania a másikat. Csak akkor hagyjuk őket kettesben, ha már biztosak vagyunk abban, hogy elfogadták egymást.

 

 

Ha a szomszéd kutyájával ismertetjük össze kutyánkat, feltétlenül figyeljünk arra, hogy egy semleges területen történjen az első találkozás! Ellenkező esetben akár súlyos territórium védési harc kezdődhet.

 

Az új környezetet nekünk is és kutyánknak is ajánlott fokozatosan felderíteni, megismerni. A költözést követően egyre távolabbi sétákat érdemes tenni a kutyával. Ebben az esetben nem jelent számára olyan nagy stresszt a tájékozódás a teljesen új környezetben, a szokatlan szagok és egyéb ingerek között. A kutya szempontjából az a legfontosabb, hogy a gazdi ott van!

 

Amennyiben kedvencünk hosszabb ideje képtelen alkalmazkodni az új helyzethez/ környezethez, mindenképpen keressük fel állatorvosunkat és kérjük ki a tanácsát. Léteznek különféle készítmények kifejezetten kutyák számára, amikkel segíteni lehet a stresszes időszak könnyebb átvészelését.

 

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos minitanfolyam

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyastitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr191263578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása