Minden amit a kullancsokról tudnunk kell!

2010.04.03. 16:16 :: Kutyás Titkok

A kullancsok pókszabású ,ízeltlábú atkák valódi paraziták mivel életbenmaradásuk, szaporodásuk "gazdaállatfüggő".Szaporodásuk köztigazdákban is történik. Éles szájszerveikkel fájdalmas, viszkető sebeket ejtenek a bőrön, hogy vérhez jussanak és közben nyálukkal különféle kórokozókkal fertőzik meg a "véradót".



Magyarországon kb. 20 féle kullancs él, de nem mindegyik terjeszt az emberre is veszélyes betegséget (és amelyik igen, az sem mindig fertőzött). A kullancs a tölgyerdőket és az árnyékos helyeket kedveli, az erdő aljnövényzetében, a bozótosokban tartózkodik a legszívesebben. Előfordulhat a kertekben is!

Hazánkban három kullancsfaj játszik fontos szerepet a fertőzések terjesztésében :

      Az Ixodes ricinus Európában a leggyakrabban előforduló kullancsfaj. Életciklusuk 1,5-2 év.
      A Lyme-kór terjesztésében játszik fontos szerepet.
Kutyákban a Lyme-kór, ellentétben az emberrel általában nem jár a kullancscsípés körül kialakuló bőrpírral. Sok esetben úgy alakul ki a kutyában a fertőzöttség, hogy a tulajdonos nem is vesz észre semmit. A tünetek hetekkel vagy akár hónapokkal a fertőződést követően jelentkeznek : étvágytalanság, láz, sántaság, duzzadt, esetleg fájdalmas ízületek. Kutyákban a betegség általában gyógyítható, de rendszerint 6-8 hétig tartó kezelést igényel.Védőoltás is van e kór ellen,,ami nagy biztonsággal megelőzi a betegséget.

      A Dermacentor reticulatus a második legfontosabb kullancs hazánkban a kutyákon. Kedveli a füves-bokros, szikes talajú területeket. Kutyán ezért lábvégeken, ujjak között telepedik meg és folytat vérszívást. Életciklusa 1-2 év. A babesiosis kialakulásában játszik fontos szerepet.
A babesiosis egyre gyakrabban előforduló súlyos vérszegénységgel járó megbetegedés kutyákban, amely gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes. A tünetek néhány nappal a fertőződést követően jelentkeznek. Leggyakoribb a heveny forma, ami nagyon jellegzetes tünetekkel jár : nagyfokú elesettség, láz (akár 42 C), a vérfestékvizelés miatt sötétbarna vizelet. Túlheveny lefolyás esetén fiatal kutyák vagy legyengült ellenállóképességű kutyák hirtelen elpusztulhatnak heveny légzési elégtelenségben, illetve a vérkeringés heveny összeomlásában. Egyébként súlyos vesebetegség következtében pusztul el a kutya. Babesiosis gyanúja esetén (kullancs + bágyadtság, később barna vizelet) nagyon fontos, hogy a kutya minél előbb állatorvosi ellátásban részesüljön !


      A Rhipicephalus sanguineus a mediterrán vidékről népesítette be egész Európát. Hazánkban kisebb a jelentősége. Kutyákon világszerte a leggyakoribb, barna kullancsnak is hívják. Életciklusa 3-6 hónap. A babesiosis kialakulásában játszik fontos szerepet.

 


Mivel a kullancs a háziállatokat és az embert egyaránt megbetegítheti, minden kirándulás (és a szabadban töltött nap) után alaposan át kell vizsgálni az egész testfelületet. A kullancsot azonnal el kell távolítani.
Legegyszerűbb módja az, ha körömmel vagy csipesszel megfogjuk és kitépjük a bőrből. Vigyázni kell, hogy ne nyomjuk szét a potrohát, akkor ugyanis a kullancs béltartalma bekerül a szervezetünkbe. Ugyanezért nem szabad tekergetni vagy bezsírozni sem: ez öklendezésre készteti az állatot, és a fertőzött váladék bejut a szervezetünkbe. Ha véletlenül beszakad a feje (és ez valójában nem is a feje, hanem az állkapcsa), az nem akkora baj: néhány nap múlva általában magától is kilökődik. Ha nem, el kell távolítani, mert gyulladást okozhat, de fertőzést már nem terjeszt.

Védekezés a kullancsok ellen : A kullancsok szinte egész évben fenyegető veszélyt jelentenek, de legaktívabbak a tavaszi (március-június) és őszi (szeptember-október) hónapokban. A nyári forró időszakot nyugalmi állapotban töltik, mivel a kiszáradásra, direkt napsugárzásra a legérzékenyebbek, ugyanakkor, mivel nagyon szívósak a téli hónapokban, a legnagyobb fagyok idején is előfordulhat, hogy kullancsot találunk a kutyán.

  • Ajánlatos a kutya kezelését már a tavaszi és őszi kullancs szezon indulása előtt elvégezni.
  • Az év első kezelését a tavaszi fagyok megszüntekor kezdjük.(napjainkban aktuális)
  • A folyamatos védelem érdekében a fent említett, fertőzött területeken a kezeléseket havonta egyszer ismételni kell.

Szólj hozzá!

Címkék: állatorvosi tanácsok

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyastitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr231892090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása